www.vavlavillage.com
Έργα

 Εξωραϊσμός της κεντρικής πλατείας του χωριού

 

Στο τέλος του 2013 ολοκληρώθηκε η ανέγερση της αίθουσας συνεδριάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου και η πλακόστρωση και εξωραϊσμός της κεντρικής πλατείας γύρω από τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Τα έργα αυτά εξωραϊσμού του κέντρου του χωριού εντάσσονται μέσα στα πλαίσια της υλοποίησης των προνοιών του Ρυθμιστικού Σχεδίου.

Η δαπάνη για το έργο αυτό έγινε από κρατικούς πόρους που εξασφαλίστηκαν μέσω των προϋπολογισμών του 2011, 2012 και 2013. Για την υλοποίηση του έργου δαπανήθηκε ποσό πέραν των €100.000.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν πώς ήταν η πλατεία το 2012 και πώς είναι σήμερα.

 

Η πλατεία πριν τον εξωραϊσμό

 

 

 

 

Η πλατεία μετά τον εξωραϊσμό

 
 
 

 

 

Για την ορθολογική ανάπτυξη του χωριού, ιδιαίτερα του παραδοσιακού ιστού, εκπονήθηκε το 2007-2008 από ειδικούς μελετητές Ρυθμιστικό Σχέδιο, βάσει το οποίου άρχισε η λιθόστρωση δρόμων εντός του χωριού, καθώς και η ανάπτυξη της μικρής πλατείας.
 
Η άδειες για την ανέγερση καφεστιατορίου στο πάρκο έχουν εγκριθεί και τώρα προγραμματίζεται η ετοιμασία σχεδίων για τη δημιουργία τόπου εκδηλώσεων στον ίδιο χώρο.
 
Ένα άλλο έργο που προγραμματίζεται είναι η αναπαλαίωση, ανάπλαση και ανάδειξη ενός παλαιού ελιόμυλου, που αγοράσθηκε πρόσφατα από την Κοινότητα.
 
Επίσης προγραμματίζονται μικρότερα εξωραϊστικά έργα, όπως η πλακόστρωση δρόμων και η επένδυση τοίχων με παραδοσιακή πέτρα.
 
Ένα άλλο έργο που προγραμματίζεται για  τα προσεχή χρόνια είναι η λιθόστρωση του κεντρικού δρόμου/άξονα του χωριού.
 
Κάποια από τα πιο πάνω έργα θα γίνουν με δαπάνη του κράτους και κάποια άλλα με Ευρωπαϊκά κονδύλια.


 

ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΒΑΒΛΑΣ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΗΓΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΒΟΥΖΑΣ

Το 1917 κατασκευάστηκε λάκκος, γνωστός ως πηγάδι, για σκοπούς υδροδότησης της κάτω γειτονιάς του χωριού. Για την αποθήκευση του νερού κατασκευάστηκε η χαβούζα, η οποία γέμιζε νερό από ένα πέτρινο αυλάκι που συνδεόταν με το πηγάδι.
 
Το σύστημα πηγάδι-χαβούζα, λειτούργησε μέχρι το 1925,  οπόταν η Βάβλα υδροδοτήθηκε από πηγή που βρισκόταν στην περιοχή Λάζαρος και κατασκευάστηκε τσιμεντένιο ντεπόζιτο και αριθμός βρυσών (φουντάνες) μέσα στο χωριό.
Μετά το 1925 χρησιμοποιείται μόνο ο λάκκος, κυρίως για σκοπούς ποτίσματος των ζώων. Μετά τη δεκαετία του 1980 το πηγάδι εγκαταλείφθηκε και ο χώρος ερήμωσε.
 
Το 2012 έγινε η ανάπλαση / αναπαλαίωση του χώρου και των παλαιών κτισμάτων με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κυπριακού Κράτους, κάτω από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, για την Ανάδειξη Στοιχείων Δασικής Κληρονομιάς. Η δαπάνη ανήλθε στις €23.000.
 
Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί το χώρο και να απολαύσει ένα σπάνιο δημιούργημα των προγόνων μας μέσα σε ένα ήσυχο και μαγευτικό περιβάλλον.

 

Previous
 
Next